Underhåll dina fönster rätt

Outline ger dig kvalitet och fönster som står sig under lång tid. Dessutom kan du själv förlänga produkternas livslängd ytterligare genom att vårda dem på rätt sätt. Så här rekommenderar vi att du sköter dina fönster. 

Outline fönster öppnas

Se till att dina grejer är rena

Innan glasen rengörs bör trasor och annan utrustning kontrolleras så att inte grus eller annat skräp riskerar att repa glaset. Gör samma kontroll på själva glaset.  Använd rikligt med vatten, kombinerat med rengöringsmedel som inte innehåller fluorväte eller fosforsyror. Undvik att rengöra i direkt solljus eller vid höga temperaturer. Slipande, pulverbaserade rengöringsmedel, andra starka material, samt metallskrapor ska aldrig användas på glas. 

Måla och öka hållbarheten

Att måla förbättrar både för fönstrets utseende och skydd. Risken för sprickbildning minskas och du får ett skydd mot stora fuktvariationer. Nedbrytning av färg kan minskas med regelbunden rengöring med ljummet vatten eller med lite diskmedel utspätt i vatten.  

Maskera rät

Om du behöver maskera dina fönster med tejp finns det några saker att tänka på för att inte skada färgen på snickerierna. Tejpen ska vara UV- och väderbeständig och underlaget ska vara torrt och rengjort innan tejpen appliceras. Låt inte tejpen sitta för länge och dra bort den med en jämn och lugn rörelse. 

Underhåll av laserade fönster

Laserade fönster bör kontrolleras årligen. Vid matt eller grånad utsida, eller om sprickor har uppstått, är det dags för underhåll. Putsa med fint sandpapper och skrapa bort flagor och eventuell kåda. Tvätta med målartvätt eller mild alkalisk tvättvätska. Laga sprickor med plastisk tätmassa och oljefärg. Stryk två gånger vid behov. Invändigt räcker det som regel med att tvätta med vatten och passande rengöringsmedel. 

Underhåll av målade fönster

Vid målning och underhåll av målade fönster börjar du med att ta bort lös färg och eventuell kåda. Mattslipa med fint sandpapper och tvätta med målartvätt eller mild alkalisk tvättvätska. Grunda trärena ytor med oljefärg och laga sprickor med plastisk tätmassa. Färdigmåla sedan med en eller två strykningar med vattenburen fönsterfärg eller med alkydoljefärg. 

Underhåll av aluminium

Vid behov ska du vaxa aluminiumet för att bevara färgen och glansen. Vi rekommenderar vår Refresher Vaxduk som du hittar hos din återförsäljare, alternativt hårdvax. 

Lycka till med ditt underhåll!