Så sparar du pengar och energi med nya fönster och dörrar

Visste du att 48% av de nordiska konsumenterna har fönster och dörrar som är äldre än 15 år? Dåligt isolerade fönster kan stå för en tredjedel av husets värmeläckage. Du kan med andra ord göra en stor energibesparing genom att byta fönster. Varmt och tyst inomhus är ju inte heller helt dumt.

Outline fönster med flaggspröjs

Klimatskalet isolerar huset

Klimatskalet är husets isolerande ytterhölje, det vill säga väggar, golv och tak. Alla hus har ett klimatskal som isolerar klimatet inomhus mot temperaturen utomhus. Men det finns hål i klimatskalet vid dörrar och fönster, eftersom de är sämre isolerade än väggarna. Att förbättra isoleringen i dessa hål är en energibesparing som är långsiktigt lönsam. Dåligt isolerade fönster är kalla på insidan.

Värmen försvinner genom fönstret med så kallad strålningsförlust och eftersom värme strålar även från dig kan fönstret kännas dragigt och kallt. I så fall är det dags att spara energi och hindra den från att försvinna genom fönstren.

Minska värmeförlusten

När man har installerat nya fönster, och slipper kallras, är det ganska vanligt att temperaturen känns så behaglig att värmen kan sänkas någon grad, vilket bidrar till din energibesparing. När du byter fönster för att spara energi ska du välja fönster med lågt u-värde. Välj också fönster av god kvalitet och hållbarhet för att investering och energibesparing ska bli långsiktig.

Vad är u-värde?

U-värdet är ett mått på fönstrets värmeisolerande förmåga i enheten W/m2K (Watt per kvadratmeter grader Kelvin). Ju lägre värde, desto bättre isolerar fönstret. Enligt produktstandarden för fönster, SS-EN 14351, ska U-värdet avse hela fönsterkonstruktionen inklusive båge och karm (alltså inte enbart glaset). U-värdet för en viss fönsterprodukt varierar med storleken. För att underlätta jämförelse mellan olika fönstermodeller och leverantörer redovisas i produktblad och broschyrer alltid U-värdet för ett 1-luftsfönster med referensstorleken 1230x1480 mm. För fönsterdörrar redovisas U-värdet för referensstorleken 980x2080 mm. På våra CE-märkningsetiketter och i prestandadeklarationer anges det exakta U-värdet för fönstret.

För Outline fönster erbjuder vi följande U-värden:

  • 3-glas trä/aluminium: standard U-värde 1,2 (tillval 1,0)
  • 3-glas trä: standard U-värde 1,2 (tillval 1,0)

Redovisade värden avser ovan angivna referensstorlekar.

Outline dekal i fönster

Vad ska man välja?

Outline har fönster för alla sorters hus. Våra energifönster har 3-glas isolerrutor och finns i olika utföranden med u-värde ner till 1,0. Vi rekommenderar våra kunder att investera i energifönster som långsiktigt sparar värmekostnader och ger hög komfort. 

Hur mycket sparar man? 

Om du byter gamla fönster mot nya energifönster med bättre u-värde kan du spara flera tusen kronor om året på lägre uppvärmningskostnader. Om huset har luftkonditionering eller annan kylning kan du spara energi genom att hejda värmen i fönstren. Det handlar om att välja rätt solskyddglas. 

Outline Persienn

Spara energi med rätt solskydd

Genom fönstren strömmar olika former av energi: värme och ljus . Värmen strömmar genom fönstret till den sida som håller lägre temperatur. In till svalkan på sommaren och ut till kylan på vintern. Här kan du som har luftkonditionering spara energi även sommartid. Eftersom kostnaden för att kyla temperaturen inne är upp till fem gånger högre jämfört med att uppvärmning, kan ett bra solskydd spara energi från effektslukande luftkonditionering eller andra kylsystem. Att spara energi om sommaren lönar sig snabbt.

Solskyddsglas

Det bekvämaste är att välja solskyddsglas till dina nya fönster. Då hindras en del av värmestrålningen. Våra solskyddsglas finns som tillval till alla våra produkter.

Persienner

Kan även en persienn spara energi på sommaren? Ja, om en vanlig gardin gör nytta som solskydd, kan en blank persienn även reflektera tillbaka en del värmestrålningen. Invändiga persienner finns till alla våra fönster.

Insynsskydd

Tänk på att fönstren släpper in mycket värmestrålning i öster och väster där soIen står lågt. Här är både persienner och rullgardiner som kan stängas helt effektiva. Förutom att spara energi som solskydd om sommaren är de även effektiva som insynsskydd, en efterfrågad funktion eftersom många villor idag stora fönsterpartier.