Så får dina fönster både rätt stil och funktion

Det finns fönster i en mängd olika modeller och storlekar med olika egenskaper. Outline hjälper dig här att hitta rätt fönster som passar både ditt hus och din stil. God planering är A och O när du ska byta fönster, så stressa inte. Vi tar det från början.  

Villa med Outline Trä Alu fönster

Vilka fönster vill du byta? Vilka har samma storlek? Kanske vill du byta fönster mot en annan typ. Vill du även byta ut någon balkongdörr eller altandörr? 

Börja med glasen

Med Outline får du numera alltid 3-glas fönster. Med 3-glas får du isolerande egenskaper av högsta klass, vilket gör det till det bästa valet när det gäller energibesparing. Glasets isolerande, energibesparande egenskaper lönar sig i längden och gör det möjligt att ha fönster från golv till tak. 

Stora Outline fönster

Bestäm material

Letar du efter trä eller aluminium fönster? Hos Outline finns båda varianterna. 

Känslan som fås av ett riktigt bra träfönster är något alldeles extra och vi använder alltid noggrant utvald svensk furu av hög kvalitet. Trä är starkt och lätt att bearbeta och värmeisolerar dessutom bättre än till exempel metall. Dessutom andas materialet, det vill säga att fukt långsamt kan vandra genom träfibrerna. Detta bidrar till ett bra inomhusklimat med lagom luftfuktighet inomhus. 

Våra aluminiumfönster har fortfarande en stomme av trä och men även skyddande aluminium på utsidan. Det gör att underhållet blir minimalt och att tåligheten mot regn och blåst blir mycket hög. Du slipper måla och underhålla fönstren lika ofta, men behåller känslan av trä på insidan. Outlines fönster med aluminiumklädd utsida har en snygg, traditionell profil som vi dessutom är ensamma om.  

Välj rätt modell

Hängningen på ditt fönster är viktig för både funktion och stil. Tänk noga igenom vilken fönstertyp som passar ditt hus.  

Det är inte alltid du ska välja samma fönstertyp till hela huset. Beroende på var dina fönster ska sitta kan det finnas olika behov att ta hänsyn till. Om du vill kan du rita upp ditt hus med alla fönster för att få en bra överblick. Börja sen med att tänka på hur vill du att fönsterna ska öppnas? Inte sällan kan det vara olika från rum till rum. Låt oss gå igenom de olika modellerna.  

Vridfönster

Vårt populära vridfönster kan anpassas till de flesta typer av hus och stilar. Beslaget gör det möjligt att vända vridfönster 180 grader så utsidan hamnar inåt i rummet. Vridfönster brukar vara extra populärt att ha på ovanvåningen för att underlätta fönsterputsningen.  Fönsterbågen kan också hållas öppen i ett fast vädringsläge.

Sidhängt

Traditionell svensk fönstertyp där gångjärnen sitter i bågens sida. Vädringen hanteras med hjälp av fönsterbroms.

Överkantshängt

Här sitter gångjärnen i bågens överkant. Detta är en vanlig lösning i till exempel källare, garage och andra ställen där det av olika skäl bli opraktiskt med vridbara fönster.

Fast karm

Fast karm innebär att fönstret inte kan öppnas. Det är ett prisvärt alternativ och passar på ställen där det inte är nödvändigt med öppningsbara fönster. Intill en balkong eller mot en altan, där du enkelt kan putsa fönstret från utsidan, är exempel på detta.

Forma fritt

Ibland kan det vara intressant med något annat än rektangulära fönster. Outline kan leverera fönster i flera olika former och ge ditt hus ett karaktäristiskt utseende. Fria former är också en möjlighet för dig att få ljusinsläpp där utrymmet är begränsat.

Din återförsäljare hjälper dig gärna med tips och råd kring beställning av fria former.

Outline fasta fönster och fria former
Fasta fönster med fria former ovanför.

Helt eller delat - Poster och spröjs

Några av våra fönstertyper kan du välja med flera öppningar i samma karm, detta kallas för luft i fönstervärlden. Ett 2-lufts fönster har två öppningar och ett fönster med 3-luft har alltså tre öppningar. Hur fönstret öppnas beror på vilken fönstertyp det är.  

Vanligtvis har fönster i modern stil 1 luft, det vill säga en hel glasyta med en öppning. Traditionella fönster är vanligen 2- eller 3-luftsfönster. Så hur gör man då om man till exempel vill ha ett modernt vridfönster att se ut som ett fönster i äldre stil? Jo, du kan få ett fönster i 1-luft att se ut som att det har flera öppningar genom att använda dig av poster. 

Poster är ett flexibelt sätt att påverka ett fönsters utseende att efterlikna en äldre stil. Du kan med andra ord dela glasytan med poster för att utseendemässigt uppnå samma stil och känsla, men ändå ha ett modernt och energibesparande 1-luftsfönster. För att ytterligare addera gammal charm till ditt nya fönster kan du använda spröjs. 


Såhär kan poster se ut.

Spröjs är ett tillval som delar upp varje glasyta i flera rutor för att anpassa fönstret till stilen på ditt hus. Välj mellan fasta spröjs som monteras mellan glasen eller lösa spröjs som är placerade på utsidan. 


Såhär kan spröjs se ut. 

Fönstrets utsida

När du vet hur många fönster du ska byta och vilken fönstertyp du ska ha är det dags att planera hur de ska se ut.  

Ytbehandlingen på dina fönster kan förhöja husets karaktär, både på utsidan och på insidan. Ett fönster i typ och färg som är tidsenlig med ditt hus är alltid ett säkert kort. Oavsett vilken ytbehandling du väljer kan du räkna med att dina Outline-fönster håller i många år framöver 

Fönstrets insida

På insidan kan du också anpassa fönstret utseende. Välj mellan profilerad eller rak insida beroende på stilen i ditt hem. Du kan också välja en annan ytbehandling invändigt för att få dina nya fönster att passa in ytterligare. Insidan av dina nya fönster kan du få obehandlat, vit eller lasyr (välj mellan ek, teak, nötbrun, brunsvart) som standard. Annan kulör finns givetvis som tillval i valfri RAL- eller NCS-kod. 

Outline TräAlu rak profil
Önskar du ett modernt utseende finns fönster med rak och slät insida, för ett mer stilrent utseende. Vår raka profil får du som standard på våra 3-glasfönster.
Outline Trä fönster med profilierad insida
Återskapa husets ursprungliga stil med karm och båge med profilerad insida. Den profilerade insidan finns som tillval.

Tillbehör

Tillbehör som persienner och myggnät är detaljer som gör dina fönster fulländade. Du kan måttbeställa dina tillbehör tillsammans med fönstren för att få perfekt passform. 

För sol- och insynsskydd kan du välja mellan klassiska persienner och lättskötta plisségardiner av textil. Myggnät i exempelvis sovrumsfönstret gör att du kan sova med fönstret på glänt utan att mygg och insekter blir ett besvär. Läs mer om vilka tillbehör som passar just ditt nya fönster under respektive fönstertyp.

Har du fler frågor om fönster? Tveka inte att besöka en återförsäljare och prata Outline