Därför vill du inte ha billiga fönster

Letar du efter billiga fönster? Tänk då på att det knappast lönar sig att spara in på kvalitet och energieffektivitet. Det lönar sig att välja fönster som isolerar väl och håller länge. 

Outline vridfönster villa

Billiga fönster

Idag är det med hjälp av webben enkelt att hitta återförsäljare av billiga fönster. Men priset för billiga fönster måste sättas i relation till de långsiktiga kostnaderna för värme och underhåll. I det perspektivet är priset vid inköpet mindre väsentligt eftersom det är värmen som läcker ut genom fönstren som kostar pengar varje dag. 

Dålig isolering

De fönster vi tillverkar i Sverige är naturligtvis anpassade för det svenska klimatet, vilket en del importerade fönster inte är. Om det anges ett u-värde för fönstret har du besked om hur väl isolerat det är. Tänk på att u-värdet ska anges för hela fönstret inklusive karm. Detta gäller naturligtvis även för fönsterdörrar, altandörrar och balkongdörrar. 

Livslängd

Med billiga fönster bör man se upp med kvaliteten över huvud taget. Dålig konstruktion eller utförande kan drastiskt förkorta livslängden på fönster. Även svenska fönster drabbades av kvalitetsförsämring då produktionstakten pressades under 60- och 70-talets byggboom. 

Reparera eller byta

Idag är trämaterialet till våra fönster noga utvalt. Kvalitet håller länge och lönar sig även att reparera när det åldras. Billiga fönster av dålig kvalitet är bättre att byta ut. Det gäller även pvc fönster, vars båge och karm inte kan underhållas eller repareras på samma sätt som träfönster. 

Totalkostnad

Många faktorer spelar in när det till slut är dags att byta fönster. Värmekostnaden väger tyngre än prislappen på billiga fönster. Trivsam, behaglig temperatur också. Och rätt utseende höjer husets värde.