Frågor & svar

Här kan du hitta svar på de allra vanligaste frågorna om vårt sortiment av fönster, altandörrar och skjutpartier samt andra frågor om Outline, montering, återförsäljare med mera. Hittar du inte vad du söker? Vänligen kontakta oss så hjälper vi dig.

Mest populära

Vad är karmyttermått?

Varför ska jag välja fönster av trä/aluminium?

Jag önskar ett hembesök där jag får hjälp att mäta och välja ut nya fönster. Hjälper ni till med detta?

Ska sätta in en altandörr i stugan och undrar vad en obehandlad trädörr i måtten 8*20-12 kostar och hur lång leveranstid det är?

Undrar om ni säljer direkt till kund?

Vi letar efter runda fönster, har ni det?

Vi vill matcha våra fönster med en ytterdörr som vi har hittat. Kan man välja vilken kulör som helst?

Vilka standardkulörer kan man få på fönstren?

Vilken färgkod är standard på era vita fönster?

Lås & säkerhet

Har ni barnskydd?

Ja, våra fönster kan utrustas med olika typer av barnskydd beroende på produkt. Vi har handtag med cylinderlås och handtag med barnspärr som kan monteras på våra 3-glas produkter. Till våra 2-glas finns det lösa fönsterlås och även öppningsbegränsare att köpa.

Generella frågor

Vad är karmyttermått?

Karmyttermått är det exakta måttet på fönstret. När man pratar storlek på fönster pratar man modulmått som är jämna decimeter, karmyttermåttet är sedan det exakta måttet så att man kan få in fönstret och lämpligt med drev/tätning runt om. Outline har som standard ett avdrag på 20mm från modulmåttet. Detta ger att ett fönster som har storlek 12x10(BxH) kommer att få ett karmyttermått på 1180*980mm.

Varför ska jag välja fönster av trä/aluminium?

Aluminium som placeras utanför trä ger ett extra skydd. Aluminium är enkelt att underhålla och behöver normalt bara torkas av när man putsar glasen. Vid andra kulörer än vit kan man behöva vaxa med ett vanligt hårdvax (samma som till bilen) för att säkerställa att lystern blir kvar. Detta ger ett mycket mindre och framförallt enklare underhåll av fönstret.

Återförsäljare, pris & leverans

Jag önskar ett hembesök där jag får hjälp att mäta och välja ut nya fönster. Hjälper ni till med detta?

Ta gärna kontakt med någon av våra återförsäljare så kan de hjälpa er med detta. Många av våra återförsäljare erbjuder också hjälp med montage.

Har ni något showroom eller utställning där man kan se fönster på plats?

Ja, många av våra återförsäljare har utställningar med våra fönster. Du hittar din närmsta återförsäljare längst ner här på sidan.

Kan man köpa direkt från fabriken och få en prislista?

Vi säljer endast genom återförsäljare. Du hittar dem längst ner här på sidan. Priser får du även genom dem.

Ska sätta in en altandörr i stugan och undrar vad en obehandlad trädörr i måtten 8*20-12 kostar och hur lång leveranstid det är?

Vi säljer endast genom återförsäljare, därför får du vända dig till en av dem för pris. Leveranstiden är lite olika beroende på vilket sortiment men det är normalt 5 veckor.

Undrar om ni säljer direkt till kund?

Vi säljer endast genom återförsäljare. Du hittar våra återförsäljare längst ner här på sidan.

En av era återförsäljare sade att leveranstiden från er var 6 veckor på ett fast fönster 11*12 3-glas, kan jag ordna snabbare leverans själv?

HFK 11*12 (fast fönster, trä) är ett lagerfönster hos oss. Leveranstiden är ca 2 veckor från beställning. Vi säljer endast genom återförsäljare. Ta gärna kontakt med någon av dessa.

Sortiment

Kan man beställa fönster i vilket mått som helst? Hur stora som helst?

Vi använder jämna 10 mm intervaller. Det finns begränsningar på storlekarna, läs mer på respektive produktsida under fliken Mått & Data. Du hittar också en sammanställning av alla storleksbegränsningar längst bak i Outlines katalog.

Vi letar efter runda fönster, har ni det?

Vi har fönster i många former t ex runda, halvrunda och trianglar, vi kallar detta Fri Form. Du kan själv beställa formen på ditt fönster, be din Återförsäljare hjälpa dig att beställa detta.

Säljer ni myggnät? Kan man få dessa monterade direkt vid beställning?

Ja vi har myggnät i sortimentet. Vi levererar dem omonterade från fabrik.

Vad har ni för olika typer av solskydd?

Våra solskyddsglas kallas Suncool och finns i tre varianter 70/40, 66/33 och 50/25. Dessa siffror står för ljus och värme. Ett 70/40 släpper igenom 70% av ljuset och 40% av värmen.

Vi vill matcha våra fönster med en ytterdörr som vi har hittat. Kan man välja vilken kulör som helst?

Ja, vi kan erbjuda kulörer från RAL och NCS S skalan till våra fönster och dörrar.

Vilka standardkulörer kan man få på fönstren?

På våra träfönster har vi vit NCS S 0502-Y samt fyra olika lasyrer: teak, ek, nötbrun och brunsvart. Vid aluminiumbeklädd utsida finns det ytterligare 10 kulörer att välja bland. Det finns prover på våra kulörer hos våra återförsäljare.

Vilket glansvärde har era fönster?

Glansvärde på trä är 35 och på aluminium har vi 80.

Vilken färgkod är standard på era vita fönster?

Våra fönster är målade i kulör NCS S 0502-Y.

Vilken bredd har de löstagbara spröjsen? Vad är dom tillverkade i för material?

Vi har två olika bredder på lösa spröjs, 55 mm och 28 mm. Den lösa spröjsen till träfönster är tillverkade i komposit till våra standardvita fönster. Träfönster som är obehandlade eller målade i kulör är i trä. Till aluminiumbeklädda fönster är de i aluminium.

Kan man få tvärgående spröjsen placerade var man vill?

Spröjsen kan du få placerade var du vill. Vid beställning så ange måttet från underkant fönsterkarm till centrum på spröjs.

Kan man få HFS2 fönster med ”vanliga” haspar?

Du kan ej få vanliga fönsterhakar på 3 glas fönster de levereras med spanjolett och handtag. Önskas hakar så är det våra 2 glas DF som gäller.

Gör beläggningen på energiglas att glaset får en lite annan färg än ”normalt”?

Det skiljer i stort sett ingenting i färg mellan ett energiglas och ett vanligt. Du kan nästan inte se skillnad fast de sitter precis intill varandra. Ett vanligt glas har ett transmissionsvärde på 72% medan ett energiglas har 67%.

Mått & montering

Jag har tänkt att montera en hörna med 4 styck 10*21 fönster, tre på rad och ett i vinkel. Hur sätter jag ihop dem? Ingen bärning behövs mer än i hörnet. Kan jag ställa en stolpe 95*95 mm i ytterhörnet?

Det är viktigt att komma ihåg att fönster ej är bärande konstruktion. Man måste fördela bort ev belastning på överkant karm. Däremot är det inget problem att montera samman 3 styck karmar i bredd. Glöm inte att isolera mellan dessa med typ svällist. 95*95 mm stolpe låter som en bra dimension för sammanfogning av karmarna, glöm inte bort att dimensionen ska klara övrig belastning.