Stilguide - vad passar ditt hus?

Fönster finns i en stor mängd olika varianter och med olika egenskaper. Vi hjälper dig att hitta rätt fönster som passar ditt hus och din stil bäst. God planering är en förutsättning när du ska byta fönster, så stressa inte. Vi börjar med papper och penna. 

Börja med att rita upp huset med alla fönster. Vilka har samma storlek? Ska du byta fönster mot en annan typ? Behöver du matchande takfönster, balkongdörr eller altandörr? När du vet hur många fönster du ska byta och vilken fönstertyp du ska ha är det dags att planera hur de ska se ut. Läs mer om våra olika fönstertyper i vår guide, den finns i menyn under "Välj rätt fönster".

Riktigt bra fönster - Outline

Fönstrets utsida

Ytbehandlingen på dina fönster kan förhöja husets karaktär, både på utsidan och på insidan. Många hus är idag klassiskt röda med vita knutar, karmar och foder. Förr var det dock vanligt att komplettera den faluröda fasaden med fönster i dova färger såsom gult, grått eller blått. Ett fönster i typ och färg som är tidsenlig med ditt hus är alltid ett säkert kort.

Välj hur dina nya fönster ska se ut

Även gult är en vanlig fasadfärg, vilket passar fint till både vitt och till exempel vinrött. Vita och grå fasader ger dig stora möjligheter att ge huset en personlig prägel med färgen på dina fönster, exempelvis blir ett klassiskt vitt hus lite extra elegant med mörkblå fönster. Och ett svart hus i modern stil sticker ut lite extra med en klar kulör på fönstren. Oavsett vilken ytbehandling du väljer kan du räkna med att dina Outline-fönster håller i många år framöver!

Välj hur dina nya fönster ska se ut - Outline

Välj ytbehandling:

Du kan själv välja vilken färg du vill ha på dina fönster enligt alternativen nedan:

Trä

  • Vit (NCS-S 0502-Y) är standard
  • Lasyr finns i fyra tillvalsfärger: ek, teak, nöt och brunsvart
  • Valfri kulör är möjlig som tillval. Ange RAL- eller NCS-kod

Aluminium

  • Vit (NCS-S 0502-Y) är standard
  • Ytterligare standardkulörer för aluminiumbeklädnad är utan tillägg
  • Valfri kulör är möjligt som tillval. Ange RAL- eller NCS-kod

 

Träkulörer:

De träkulörer som finns som standard och tillval

 

Aluminumkulörer:

Aluminumkulörer - de färger som finns för aluminum


Fönstrets insida

På insidan kan du också välja utseende på fönstret, välj mellan profilerad eller rak insida beroende på stilen i ditt hem. Du kan också välja ytbehandling för att få dina nya fönster att passa in ytterligare.

 Välj invändig profil på dina nya fönster 

1. Önskar du ett modernt utseende finns fönster med rak och slät insida, för ett mer stilrent utseende. Vår raka profil får du som standard på våra 3-glasfönster.

2. Återskapa husets ursprungliga stil med karm och både med profilerad insida. Den profilerade insidan finns som tillval för 3-glas.

Välj ytbehandling:

Insidan av dina nya fönster kan du få obehandlat, vit (NCS-S 0502-Y) eller lasyr (ek, teak, nötbrun, brunsvart) som standard. Annan kulör finns givetvis som tillval, ange RAL- eller NCS-kod.


Beslag och säkerhet

Till dina nya fönster och altandörrar finns olika tillval du kan välja till, exempelvis barnspärrar och lås. Utbudet varierar mellan olika modeller.

3-glas

Standardutförande: handtag Hoppe Tokyo. Sidhängda fönster och altandörrar är försedda med spanjolett och broms. Flera beslagspaket finns att välja mellan t ex låsbart handtag. Se vidare under respektive fönster- och dörrmodell.


Rätt mått

Mät rätt när du beställer nya fönster

Våra fönster anges i modulmått med intervaller på 10 cm. När du ska planera för att sätta in nya fönster, mäter du fönsterhålet i väggen utan foder/lister. Välj sedan det närmaste modulmåttet som är mindre än hålet. Det är också möjligt att specialbeställa andra storlekar än modulmått.

För rektangulära fönster anges måtten i ordningen bredd x höjd. Runda eller halvrunda fönster anges med diametern och för trekantiga eller andra former krävs en måttskiss. 

Behöver du hjälp?
Din återförsäljare kan bistå med goda råd och tips. De har även kontakt med lokala hantverkare om du vill få tips om snickare som kan utföra ditt fönsterbyte. Det är också till återförsäljaren du vänder dig om du vill ha fönster med annorlunda form. Gör en skiss och visa upp så återkommer återförsäljaren med pris och leveranstid.

 


Tillbehör - en komplett känsla

Tillbehör som persienner, rullgardiner och myggnät är detaljer som gör dina fönster fulländade. Du kan måttbeställa dina tillbehör tillsammans med fönstren för att få perfekt passform.

För sol- och insynsskydd kan du välja mellan klassiska persienner och lättskötta plisségardiner av textil. Myggnät i exempelvis sovrumsfönstret gör att du kan sova med fönstret på glänt utan att mygg och insekter blir ett besvär. Läs mer om vilka tillbehör som passar just ditt nya fönster under respektive fönstertyp.

Fönstertillbehör - persienner från Outline

 

Läs om energibesparingen du kan göra med Outline >