Välj rätt fönster

Med Outline kan du på ett enkelt och snabbt sätt hitta ett fönster som harmoniserar med ditt hus. Du har fem enkla steg att följa.

1. Börja med glasen

Med 3-glas får du isolerande egenskaper av högsta klass, vilket gör det till det bästa valet när det gäller energibesparing. 


Outline 3-glasfönster3-glas

Välisolerat, modernt och flexibelt – det är inte konstigt att 3-glasfönster är det mest populära valet till nybyggda hus eller för dem som byter fönster. Glasets isolerande, energibesparande egenskaper lönar sig i längden och gör det möjligt att ha fönster från golv till tak.

 

  


2. Rätt material

Trä eller aluminium? På Outline har vi båda varianterna i sortimentet.

Outline träfönster

Trä

Känslan som fås av ett riktigt bra träfönster är något alldeles extra och vi använder alltid noggrant utvald svensk furu av hög kvalitet. Trä är starkt och lätt att bearbeta och värmeisolerar dessutom bättre än till exempel metall. Dessutom andas materialet, det vill säga att fukt långsamt kan vandra genom träfibrerna. Detta bidrar till hålla ett bra klimat med lagom luftfuktighet inomhus.

 

Outline trä/aluminium fönster

Trä/aluminium

Våra aluminiumfönster har en stomme av trä och skyddande aluminium på utsidan. Det gör att underhållet blir minimalt och att tåligheten mot regn och blåst blir mycket hög. Du slipper måla och underhålla fönstren lika ofta, men behåller känslan av trä på insidan. Outlines fönster med aluminiumklädd utsida har en snygg, traditionell profil som vi dessutom är ensamma om. Aluminiumfönster kan du endast få med våra 3-glas.

 


3. Vilken typ är du?

Hängningen på ditt fönster är viktig för både funktion och stil. Tänk noga igenom vilken fönstertyp som passar ditt hus. 

 

Outline vridfönsterVridfönster

Vårt populära vridfönster kan anpassas till de flesta typer av hus och stilar. Beslaget gör det möjligt att vända vridhängda fönster 180 grader så utsidan hamnar inåt i rummet, då blir det smidigt att putsa. Fönsterbågen kan också hållas öppen i ett fast vädringsläge. 


Outline sidhängtSidhängt

Traditionell svensk fönstertyp där gångjärnen sitter i bågens sida. Vädringen hanteras med hjälp av fönsterbroms.


Outline överkantshängtÖverkantshängt

Här sitter gångjärnen i bågens överkant. En vanlig lösning i t ex. källare, garage och andra ställen där det av olika skäl bli opraktiskt med vridbara fönster.

 

Outline fast karmFast karm

Fast karm innebär att fönstret inte kan öppnas. Det är ett ekonomiskt alternativ och passar på ställen där det inte är nödvändigt med öppningsbara fönster. Intill en balkong eller mot en altan, där du enkelt kan putsa fönstret från utsidan, är exempel på detta.

 


4. Forma fritt

Ibland kan det vara dags för något annat än rektangulära fönster. Outline kan leverera fönster efter dina önskemål om form och ge ditt hus ett karaktäristiskt utseende. Fria former är också en möjlighet för dig att få ljusinsläpp där utrymmet är begränsat.

Här är några exempel på vad vi kan tillverka. Din återförsäljare hjälper dig gärna med tips och råd kring beställning av fria former.

Outline fönster i fri form


5. Helt eller delat

Några av våra fönstertyper kan du välja med flera öppningar i samma karm, detta kallas för luft. Ett fönster i 2-luft har två öppningar och ett fönster i 3-luft har således tre öppningar. Om du väljer ett fönster i 1-luft så har detta en hel glasyta och bara en öppning. Hur fönstret öppnas beror på vilken fönstertyp det är. 

Vanligtvis har fönster i modern stil hel glasyta medan traditionella fönster är 2- eller 3-luftsfönster. Hur gör man då om man till exempel vill ha ett modernt vridfönster som ser ut som ett fönster i äldre stil? Jo, även ett fönster i 1-luft kan se ut som att det har flera öppningar. Detta kan man utseendemässigt styra med hjälp av poster. 

Outline bågposter

Poster är ett flexibelt sätt att påverka fönstrets utseendet för att efterlikna fönster i äldre stil. Du kan med andra ord dela glasytan med poster för att utseendemässigt uppnå samma stil och känsla, men ändå ha ett modernt och energibesparande 1-luftsfönster. För att ytterligare addera gammal charm till ditt nya fönster kan du använda spröjs.

 

Outline spröjs

Spröjs är ett tillval som delar upp varje glasyta i flera rutor för att anpassa fönstret till stilen på ditt hus. Välj mellan fasta spröjs som monteras mellan glasen eller lösa spröjs som är placerade på utsidan.

 

Ta en titt i vår stilguide >